Przepisów na chlebek bananowy jest bardzo dużo, ale ja podsyłam Tobie NAJPYSZNIEJSZY. Moje dzieci go uwielbiają i zawsze pałaszując babkę bananową z tej receptury mówią: „aleeeee dooooobreeee”! Jestem pewna, że bananowe ciasto z tego przepisu na długo pozostanie w Twojej pamięci. Wychodzi bardzo aromatyczny, wilgotny i jednocześnie delikatny. Dodatek orzechów i mąki kokosowej obniża indeks glikemiczny i sprawia, że uczucie sytości i satysfakcji pozostanie z Tobą na długo.
Jeśli masz kilka bardzo dojrzałych bananów z którymi nie wiesz co zrobić – ten przepis będzie idealny.
Przepis na chlebek bananowy
- 4 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 2 łyżki ksylitolu bądź erytrytolu
- 100 g mąki kokosowej
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
- Banany rozgniotłam widelcem, dodałam jajka, ksylitol i zblendowałam. Następnie dodałam mąkę kokosową, pokruszone orzechy oraz resztę składników i dokładnie wymieszałam. Przelałam ciasto do foremki nasmarowanej tłuszczem i piekłam ok. 40 minut w 180 C.
Chlebek bananowy zjedzony z kilkoma migdałami / orzechami bądź jogurtem naturalnym jest świetnym rozwiązaniem jeśli masz ochotę na coś słodkiego. Możesz zabrać go w drogę albo do pracy. Sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie.
Jeśli szukasz alternatywy sklepowych słodyczy to koniecznie musisz go wypróbować.
Kilka sposobów jak przestać jeść słodycze:
- Wyeliminuj je z zasięgu wzroku, ponieważ leżące na biurku w pracy cukierki schowaj za ekranem komputera, w domu miskę ze słodkościami zastąp miską z owocami.
- Nie kupuj tego, do czego masz słabość. Silną wolę miej już w sklepie. To właśnie na zakupach podejmujesz decyzję co wyląduje w Twoim brzuchu. Dla kogokupujesz słodycze? Dla dzieci? Męża?
- Rób swoje własne słodycze – one nigdy nie będą tak uzależniające jak te sklepowe. Dodatkowe zalety domowych i zdrowych słodyczy to niska zawartość cukru, zdrowe składniki takie jak owoce, orzechy, nasiona, kakao, migdały itp. Dzięki temu robione przez nas słodycze są bogate w witaminy, minerały i błonnik.
Pamiętaj, że „dieta” powinna być SATYSFAKCJONUJĄCA, Twoje kubki smakowe powinny czuć się usatysfakcjonowane, nie powinnaś mieć poczucia straty, którą większość typowych diet nam serwuje. Ale zamiast niezdrowych przekąsek wybieraj najlepsze z możliwych składników, które jednocześnie dadzą uczucie SYTOŚCI. A jak człowiek nie jest głodny – to nie myśli o jedzeniu.
Żeby chudnąć trzeba jeść, ale wyłącznie same najlepsze rzeczy.
A jeśli bardziej ciągnie Cię do wytrawnych przekąsek niż słodyczy, koniecznie wypróbuj przepis na krakersy z samych ziaren. Przepis znajdziesz tutaj.
SMACZNEGO!