Robert nigdy nie był wielkim fanem zup rybnych….aż do dnia, kiedy zrobiłam ZUPĘ RYBNĄ Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI. Wylizał garnek i prosił o jeszcze! Zupa jest cudownie aromatyczna, kremowa i bardzo wartościowa pod kątem odżywczym. Idealny pomysł na obiad lub kolację.
Przepis na esencjonalną zupę rybną z pieczarkami, pomidorami i papryką
Składniki:
- pęczek natki pietruszki, świeżej, drobno pokrojonej
- 250 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 250 g filetów z białej ryby, np. z mintaja / dorsza bez skóry i ości, pokrojonych na 2 cm kawałki
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
- pieprz, mielony, do oprószenia ryby
- sok z ½ cytryny, małej, do skropienia ryby
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- szczypta trawy cytrynowej (opcjonalnie)
- 20 g masła klarowanego (lub innego tłuszczu)
- 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 100 g pieczarek, pokrojonych w 1 cm plastry
- 1,5 wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego domowej roboty lub 2 kostki bulionu warzywnego ekologicznego, pokruszone
- 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 150 g mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
1.Ryby pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić do zamarynowania.
2.Cebulę podrumienić na maśle, na koniec dodać czosnek. Podsmażyć.
3. Dodać paprykę, pieczarki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i sól, gotować na małym ogniu ok 10 min.
4.Dodać zamarynowaną rybę, pomidorki koktajlowe i dalej gotować na małym ogniu kolejne 10 min. na koniec dodać mleko kokosowe i natkę pietruszki. Część pietruszki posypać na wierzch zupy.
Więcej inspiracji i zdrowych przepisów otrzymasz na obozie odchudzającym i kondycyjnym 7 dni a także na obozie odchudzająco-kulinarnym.
Wybierz termin i wpadaj na obóz.
Jeśli jesteś na początku swojej drogi do bycia fit – przeczytaj od czego zacząć zdrowy tryb życia.