Odżywianie / przepisy

Kluczem do trwałego zapanowania nad masą ciała jest kontrolowanie głównego hormonu za nią odpowiedzialnego – insuliny.

To, co jemy, decyduje o tym, jak bardzo wzrasta nam poziom insuliny. Oto idealny przepis dla wszystkich, którzy chcą utrzymać ten hormon w ryzach nie rezygnując przy tym z walorów odżywczych jak i smakowych . Jeśli chcesz pięknie wyglądać i czuć się wyśmienicie po posiłku wypróbuj ten szybki i prosty przepis.

Pokochasz to danie za to, że jest sycące, przyjemnie pikantne i pachnie zieleniną. Dzięki wysokiej zawartości białka z jajek i kaszy jaglanej da Ci siłę do działania nie powodując tzw. mgły mózgowej jakiej często możesz doświadczyć po wysokowęglowodanowym posiłku.

Przepis na jajka po benedyktyńsku z pikantnym szpinakiem i kaszą jaglaną

(przepis na 2 porcje)

  • 4 jajka
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g szpinaku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżeczka płatków chilli
  • pól i pieprz

                                                                                                                  

 

Sposób wykonania:

  1. Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, przepłucz i wylej wodę (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Następnie przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą aby wypłukać jak najwięcej skrobi (dzięki temu kasza nie będzie się sklejać).
  2. Kaszę zalej wodą na ok 1 cm ponad powierzchnię kaszy, następnie posól i dodaj 1 łyżeczkę masła klarowanego. Wymieszaj i pozostaw do zagotowania.
  3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i kontroluj poziom wody. Kiedy już cała woda wsiąknie w kaszę wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem ok 5-10 min. Odstaw.
  4. Na średnim ogniu rozgrzej patelnie, po czym rozpuść masło i oliwę.
  5. Dodaj posiekany czosnek, smaż przez 2-3 minuty po czym dodaj świeży szpinak i smaż, aż liście zwiędną i zmniejszą swoją objętość. Na koniec możesz dodać kilka pomidorków koktajlowych i je trochę zblanszować. Dopraw solą, pieprzem i chilli według uznania.
  6. W osobnym garnku zagotuj wodę. Gdy woda już gotuje się, zmniejsz płomień, aby uzyskać łagodne wrzenie. Zrób łyżką wir wodny i ostrożnie włóż jajka do wrzącej wody. Gotuj przez około 4-5 minut, jeśli chcesz, aby białko było ścięte, ale żółtko płynne. Dłuższy czas gotowania da jajka na twardo.
  7. Wyjmij jajka z wrzątku i odłóż na talerz.
  8. Ugotowaną kaszę dodaj do patelni ze szpinakiem i pomidorkami i wszystko delikatnie wymieszaj.
  9. Ułóż na talerzu porcję kaszy jaglanej ze szpinakiem a na wierzch połóż jajka.
  10. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smacznym, zdrowym daniem z jajkami na miękko na pikantnym szpinaku z kaszą jaglaną.Dlaczego warto jeść jajka? Lista jest długa:

Jajka są uznawane za świetny pomysł na zdrowe śniadanie, które może sprzyjać utrzymaniu niskiego poziomu insuliny z kilku powodów:

  • Białko: Jajka są bogatym źródłem wysokowartościowego białka, które jest istotne dla utrzymania uczucia sytości na długo. Spożycie białka pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i utrzymuje stały poziom cukru.
  • Niski indeks glikemiczny: Jajka posiadają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują wzrost poziomu cukru we krwi w mniejszym stopniu niż produkty bogate w węglowodany. To sprzyja utrzymaniu bardziej stabilnego poziomu insuliny.
  • Zdrowe tłuszcze: Jajka zawierają zdrowe tłuszcze, w tym kwasy omega-3, które również przyczyniają się do utrzymania równowagi hormonalnej i wpływają korzystnie na wrażliwość na insulinę.
  • Bogactwo składników odżywczych: Jajka dostarczają szereg ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy (A, D, E, K), witaminy z grupy B, cholina, selen, żelazo i inne, które wspomagają funkcjonowanie organizmu.

Jeśli chcesz zainspirować się innymi pomysłami na zdrowie, poprawić kondycję i zmotywować się do działania – wybierz jeden z terminów obozów jakie odbędą się w tym roku.

Wszystkie terminy znajdziesz klikając w ten link: TERMINY OBOZÓW

A jeśli szukasz pomysłu na zdrowe słodkości, zapraszam Cię do wypróbowania przepisu na pyszne i aromatyczne kakaowe brownie.