Obłędnie pyszna przekąska jakiej możecie spodziewać się podczas pobytu na wczasach odchudzających i obozach kondycyjnych Fox Boot Camp. Oprócz tego, że smakuje to jeszcze maxymalnie odżywia Wasz organizm. Produkty superfoods w akcji: awokado, jarmuż, batat..

 

Składniki (na około 10-12 kąsków): Zrzut ekranu 2018 09 25 o 23.24.22

- 1 średni batat (około 350 g) 


- 1 dojrzałe awokado


- 1 mała czerwona cebula 


- 1 pomidor 


- odrobina soku z cytryny 


- kilka garści jarmużu 


- 2 łyżki oleju rzepakowego 


- ulubione przyprawy: papryka wędzona i ostra, kumin, czosnek i imbir w proszku 


- sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Batata porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i nie obieraj. Pokrój go w grube plastry i przełóż do większej miski, oblewając olejem. Porządnie natrzyj ulubionymi przyprawami, tak aby każdy był równomiernie nimi pokryty. Tak przygotowane bataty przełóż na blachę i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut, aż będą miękkie.

2. W tym czasie przygotuj guacamole: posiekaj cebulę, pokrój pomidora i rozgnieć awokado razem z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Całość porządnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

3. Jarmuż posiekaj na mniejsze liście i gdy bataty będą niemalże gotowe – na sam koniec ich pieczenia dodaj jarmuż na wierzch ziemniaków, aby się lekko podsuszył na chipsy.