Każdy sposób jest dobry, aby przemycić do kuchni więcej warzyw. Jeśli Ty też chcesz ograniczyć spożycie mięsa, koniecznie spróbuj pastę z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów. Ma wyrazisty smak, jest bardzo aromatyczna i ma wiele wartości odżywczych ( w tym oczywiście dużo białka).
Ja staram się nie jeść pieczywa zbyt często, ale chętnie wykorzystuję pastę jako dip z którym jem świeże warzywa takie jak: paski papryki, paski świeżego ogórka, seler naciowy czy słupki świeżej marchewki. Tym sposobem mam smaczną, chrupiącą i zadowalającą kubki smakowe przekąskę!
Przepis na pastę z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów
- 250 g czerwonej fasoli (ugotowanej samodzielnie lub konserwowej)
- 8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy (średnie lub duże kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
(ewentualnie odrobina zalewy z pomidorów)
Sposób wykonania:
Do miksera włóż fasolę (ugotowaną wcześniej do miękkości bądz z zalewy), suszone pomidory, dodaj płatki drożdżowe, paprykę wędzoną, płatki chili, sól, pieprz i świeżą czerwoną paprykę pokrojoną na kawałki. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Jeśli masz wrażenie, że pasta jest za sucha – dodaj oleju z suszonych pomidorów bądz wody. Ewentualnie dopraw do smaku. Pastę można przechowywać do 4 dni w lodówce.
Więcej inspiracji, motywacji i przepisów czeka na Ciebie na obozie Fox Boot Camp. Chcemy zainspirować Cię apetytem na świadome odżywianie i miłość do aktywności fizycznej. Przyjedz i przekonaj się jaka magia dzieje się na wczasach odchudzających Fox Boot Camp. Wybierz termin i wpadaj na obóz odchudzający i kondycyjny Fox Boot Camp.
Jeśli jesteś na początku swojej drogi do bycia fit – przeczytaj od czego zacząć zdrowy tryb życia.