Odżywianie / przepisy

Pasta na kanapki ze słonecznika? Jeśli zastanawiasz się czy to aby na pewno będzie dobre….nie marnuj więcej czasu, tylko bierz się za przygotowanie swojej pasty. Zakochasz się w tym smaku!  Pasta z pestek słonecznika jest pełna aromatu. Dodatkowo praktycznie zupełnie pozbawiona alergenów: bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, bez orzechów. Za to dużo białka i zdrowych tłuszczy!

Robi się ją zaledwie w kilka minut ze składników, które jestem pewna znajdą się w Twoim domu od ręki.

Idealnie smakuje z chrupiącym chlebem żytnim bądz gryczanym.

Dodaj swoje ulubione przyprawy (paprykę wędzoną, pastę miso, sos sojowy, curry), udekoruj świeżą natką pietruszki i delektuj się smakiem!

Przepis na pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów

  • 150 g łuskanych pestek słonecznika (ok 1 szklanka)
  • 3 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • 3-4 łyżki wody
  • sól / pieprz / słodka papryka do smaku

Sposób wykonania:

Słonecznik zalać gorącą wodą i odstawić na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedzić słonecznik, przełożyć do miksera. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Wszystko zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta – dodać trochę wody. Ewentualnie doprawić.

Przechowywać do 3 dni w lodówce.

Więcej inspiracji, motywacji i przepisów czeka na Ciebie na obozie Fox Boot Camp. Chcemy zainspirować Cię apetytem na świadome odżywianie i miłość do aktywności fizycznej. Przyjedz i przekonaj się jaka magia dzieje się na wczasach odchudzających Fox Boot Camp. Wybierz termin i wpadaj na obóz odchudzający i kondycyjny Fox Boot Camp.

Jeśli jesteś na początku swojej drogi do bycia fit – przeczytaj od czego zacząć zdrowy tryb życia.