Pasta na kanapki ze słonecznika? Jeśli zastanawiasz się czy to aby na pewno będzie dobre….nie marnuj więcej czasu, tylko bierz się za przygotowanie swojej pasty. Zakochasz się w tym smaku! Pasta z pestek słonecznika jest pełna aromatu. Dodatkowo praktycznie zupełnie pozbawiona alergenów: bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, bez orzechów. Za to dużo białka i zdrowych tłuszczy!
Robi się ją zaledwie w kilka minut ze składników, które jestem pewna znajdą się w Twoim domu od ręki.
Idealnie smakuje z chrupiącym chlebem żytnim bądz gryczanym.
Dodaj swoje ulubione przyprawy (paprykę wędzoną, pastę miso, sos sojowy, curry), udekoruj świeżą natką pietruszki i delektuj się smakiem!
Przepis na pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów
- 150 g łuskanych pestek słonecznika (ok 1 szklanka)
- 3 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 3-4 łyżki wody
- sól / pieprz / słodka papryka do smaku
Sposób wykonania:
Słonecznik zalać gorącą wodą i odstawić na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedzić słonecznik, przełożyć do miksera. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Wszystko zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta – dodać trochę wody. Ewentualnie doprawić.
Przechowywać do 3 dni w lodówce.
Więcej inspiracji, motywacji i przepisów czeka na Ciebie na obozie Fox Boot Camp. Chcemy zainspirować Cię apetytem na świadome odżywianie i miłość do aktywności fizycznej. Przyjedz i przekonaj się jaka magia dzieje się na wczasach odchudzających Fox Boot Camp. Wybierz termin i wpadaj na obóz odchudzający i kondycyjny Fox Boot Camp.
Jeśli jesteś na początku swojej drogi do bycia fit – przeczytaj od czego zacząć zdrowy tryb życia.