Odżywianie / przepisy

Jak wiecie, jesteśmy zdania, że UMIAR i RÓWNOWAGA powinny gościć we wszystkich sferach naszego życia- również jeśli chodzi o zdrowe odżywianie. To że próbujesz zdrowiej się odżywiać, a może jesteś na diecie, nie oznacza że ​​musisz całkowicie pominąć deser. Co jednak jest dozwolone jeśli masz ochotę na małe „co nieco” a nie chcesz zaprzepaścić swoich dotychczasowych osiągnięć?

Słodycze a zdrowe odżywianie

Kiedy jesteś na diecie a przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego, zdecydowanie zachęcamy do przygotowania domowej roboty słodyczy. Przygotowaną własnoręcznie zdrową wersją deseru możesz delektować się bez wyrzutów sumienia zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego.

Zdrowe słodycze – czy taki ideał istnieje?

O tak! Zdrowe produkty takie jak owoce, kakao, orzechy, kasze, awokado, nabiał, podane pod postacią słodkiej przekąski, dostarczają organizmowi witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów i oczywiście energii! Niezwykle istotny jest tu również fakt jakości składników i dodatków. To Ty masz tu kontrolę nad jakością i ilością tłuszczu, cukru i innych dodatków.

Pyszne jaglane Rafaello – pomysł na zdrową przekąskę

Te domowe kulki kokosowe Rafaello są nie tylko przepyszną fit przekąską, ale ich skład sprawia, że wyjdą Ci na zdrowie. Są łatwe do zrobienia, nie trzeba ich piec (dobra wiadomość dla wszystkich bez piekarnika) a przygotowanie ich zajmuje 15 minut! (nie liczę czasu potrzebnego na namoczenie migdałów i ugotowanie kaszy jaglanej)

Oprócz tego, że są fantastycznym pomysłem na zdrową przekąskę, są również idealnym i oryginalnym prezentem. Wystarczy ładnie zapakować i spersonalizowany upominek gotowy.

Jak przechowywać jaglane Rafaello?

Dobra wiadomość jest taka, że domowe słodycze sycą o wiele szybciej. Po zjedzeniu 2 kulek jaglanego Rafaello poczujesz się usatysfakcjonowana. Resztę bez problemów zostawisz na potem. Możesz przechowywać je w lodówce w hermetycznym pojemniku. Dzięki temu będą zawsze twarde i przetrwają kilka dni.

Przepis na domowej roboty jaglane Rafaello

  • 100 gramów kaszy jaglanej suchej
  • 3 łyżki pasty kokosowej
  • migdały
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego
  • cukier kokosowy albo inne słodzidło
  • wiórki kokosowe

Migdały włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut. Wodę odlać i obrać ze skórki, powinna zejść bez problemu.

Suchą kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, a następnie kilka razy przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać mleczkiem kokosowym (mleko z puszki dobrze kilka razy mocno wstrząsnąć przed otwarciem). Zagotować i na małym ogniu podgrzewać przez ok. 20 minut, aż kasza wchłonie całe mleczko. Ostawić do ostygnięcia.

Ugotowaną kaszę jaglaną połączyć z pastą kokosową i słodzidłem (u mnie cukier kokosowy). Wymieszaj lub zblenduj. Do masy możesz też dodać 3 łyżki wiórków kokosowych. Z masy uformuj kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i do każdej wciśnij po jednym migdale. Obtocz w wiórkach kokosowych. Wstaw do lodówki na min. 1 godzinę, żeby trochę stwardniały.

Więcej inspiracji i zdrowych przepisów otrzymasz na obozie odchudzającym i kondycyjnym 7 dni a także na obozie odchudzająco-kulinarnym.

Wybierz termin i wpadaj na obóz.

Jeśli jesteś na początku swojej drogi do bycia fit – przeczytaj od czego zacząć zdrowy tryb życia.