Jeśli przyjdzie Ci ochota pochrupać coś do filmu, meczu lub tak po prostu, chodzi za Tobą „coś”…koniecznie spróbuj tych pysznych krakersów z samych ziaren.
Lojalnie ostrzegam – są tak pyszne, że jak już raz zrobisz, to będziesz często powtarzać przepis. Krakersy są cudownie chrupiące (szczególnie jeśli podsuszysz je jeszcze np. na kaloryferze), aromatyczne, zadowalają kubki smakowe i potrzebę chrupania. No i najważniejsze – są SUPER ZDROWE (ich skład to spełnienie marzeń każdego dietetyka) i niezwykle proste w wykonaniu: wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wyłożyć na blaszkę i podpiec ok 15-20 min. GOTOWE!
Przepis na krakersy z samych ziaren, bezglutenowe
- 1 szklanka (135g nasion słonecznika)
- ½ szklanki (90g nasion lnu)
- 1/3 szklanki (50g nasion dyni)
- ¼ szklanki (40g sezamu)
- 1 ½ szklanki (150g płatków owsianych, certyfikowanych jeśli jesteś na diecie bezglutenowej)
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki babki płesznik
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka słodu (np. ksylitolu)
- 3 łyżki stopionego oleju kokosowego
- 1 ½ szklanki / 350ml wody
Sposób wykonania:
- W dużej misce połącz wszystkie suche składniki. Cukier kokosowy, olej (rozpuszczony) i wodę wymieszaj razem. Dodaj do suchych składników i wymieszaj. OPCJONALNIE możesz też dodać ulubione przyprawy (rozmaryn, kminek, oregano, czosnek).
- Ciasto podziel na pół i upiecz 2 blachy bardzo cienkich krakersów. Jeśli robisz krakersy po raz pierwszy, spróbuj 1 porcję bez przypraw, a drugą z przyprawami. Tym sposobem poznasz swoje smaki i sprawdzisz którą wersję lubisz bardziej.
3. Wyłóż 2 blachy z piekarnika papierem do pieczenia i rozwałkuj na nich ciasto (możesz też rozprowadzić je ręką bądz łyżką), tak aby na całej blaszce miało taką samą grubość.
4. Odstaw na 2 godziny lub dłużej, nawet na całą noc. Pokrój na prostokąty przed pieczeniem (Punkt 4 jest zalecany, ale nie konieczny. Kilka razy piekłam krakersy od razu po wymieszaniu i też się udały).
5. Rozgrzej piekarnik do 180C. Piecz krakersy przez około 10 minut. Po tym czasie przekręć je na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut, aż będzie złociste i chrupiące.
Jak ostygną pokrój masę na kawałki. Krakersy możesz podsuszyć jeszcze na kaloryferze bądz kratce zapewniającej cyrkulację powietrza. Można przechowywać w szczelnym pojemniku.
Uwaga: Przepis pochodzi z tego bloga.
Więcej inspiracji, motywacji i przepisów czeka na Ciebie na obozie Fox Boot Camp. Chcemy zainspirować Cię apetytem na świadome odżywianie i miłość do aktywności fizycznej. Przyjedz i przekonaj się jaka magia dzieje się na wczasach odchudzających Fox Boot Camp. Wybierz termin i wpadaj na obóz odchudzający i kondycyjny Fox Boot Camp.
Jeśli jesteś na początku swojej drogi do bycia fit – przeczytaj od czego zacząć zdrowy tryb życia.