Odżywianie / przepisy

Pyszny pomysł na wegetariańską kolację pełną witamin, błonnika i roślinnego białka. Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno. Możesz zrobić podwójną porcję, dodać np. pieczonego łososia, trochę kaszy, np. gryczanej i obiad gotowy 🙂 Kto powiedział, że zdrowe odżywianie jest trudne i czasochłonne?

Przepis na sałatkę z soczewicy, suszonych pomidorów i awokado

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 400 g świeżej / mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 papryki (może być 1 czerwona / 1 żółta)
  • 1/4 ugotowanego na parze kalafiora (opcjonalnie)
  • 7 suszonych pomidorów / 2 ogórki kiszone / 10 oliwek
  • 1/2 awokado
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki uprażonych pestek dyni
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Zieloną soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj fasolkę al dente.

Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojone w paski papryki, posól i duś ok 5 minut, aż papryka będzie al dente. Dodaj czosnek. Po około minucie do papryk i czosnku dodaj ugotowaną fasolkę i soczewicę. Wymieszaj i wyłącz patelnię.

Dorzuć pokrojone suszone pomidory, kiszonego ogórka, oliwki, pieprz, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj. Na koniec dodaj awokado, posyp szczypiorkiem i uprażonymi pestkami dyni.

Więcej inspiracji i zdrowych przepisów otrzymasz na obozie odchudzającym i kondycyjnym 7 dni a także na obozie odchudzająco-kulinarnym.

Wybierz termin i wpadaj na obóz.

Jeśli jesteś na początku swojej drogi do bycia fit – przeczytaj od czego zacząć zdrowy tryb życia.