Pyszny pomysł na wegetariańską kolację pełną witamin, błonnika i roślinnego białka. Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno. Możesz zrobić podwójną porcję, dodać np. pieczonego łososia, trochę kaszy, np. gryczanej i obiad gotowy 🙂 Kto powiedział, że zdrowe odżywianie jest trudne i czasochłonne?
Przepis na sałatkę z soczewicy, suszonych pomidorów i awokado
- 100 g zielonej soczewicy
- 400 g świeżej / mrożonej fasolki szparagowej
- 2 papryki (może być 1 czerwona / 1 żółta)
- 1/4 ugotowanego na parze kalafiora (opcjonalnie)
- 7 suszonych pomidorów / 2 ogórki kiszone / 10 oliwek
- 1/2 awokado
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
Zieloną soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj fasolkę al dente.
Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojone w paski papryki, posól i duś ok 5 minut, aż papryka będzie al dente. Dodaj czosnek. Po około minucie do papryk i czosnku dodaj ugotowaną fasolkę i soczewicę. Wymieszaj i wyłącz patelnię.
Dorzuć pokrojone suszone pomidory, kiszonego ogórka, oliwki, pieprz, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj. Na koniec dodaj awokado, posyp szczypiorkiem i uprażonymi pestkami dyni.
Więcej inspiracji i zdrowych przepisów otrzymasz na obozie odchudzającym i kondycyjnym 7 dni a także na obozie odchudzająco-kulinarnym.
Wybierz termin i wpadaj na obóz.
Jeśli jesteś na początku swojej drogi do bycia fit – przeczytaj od czego zacząć zdrowy tryb życia.