Najlepiej wchłanialny kolagen – wywar z kości szpikowych i kurzych łapek.
Dieta współczesnego człowieka uboga jest w substancje wspomagające produkcję kolagenu. A jest on potrzebny dla organizmu jak woda. Kolagenem otoczona jest każda komórka w organiźmie, dlatego przy jego brakach komórki nie mogą się regenerować. Przez niedobory kolagenu zaburzone jest krążenie limfatyczne, znacząco spada odporność, pojawiają się problemy z jelitami, trawieniem, zębami, stawami, układem krążenia….i można by tak jeszcze długo wymieniać.
Dlaczego kolagen jest tak ważny?
– jest głównym białkiem tkanki łącznej,
– pełni ważną rolę w układzie odpornościowym – powstrzymuje rozwój patogenów,
– jest budulcem skóry, ścięgien, kości, stawów, rogówki oka,
– jest odpowiedzialny za gęstość skóry i utrzymanie nawilżenia,
– odpowiada za procesy regeneracji i odmładzania,
– stanowi ochronę narządów wewnętrznych,
Wywar kostny oprócz tego, że jest bogaty w kolagen, zawiera również minerały: WAPŃ, MAGNEZ, KRZEM, SIARKĘ, FOSFOR, AMINOKWASY (glicynę, prolinę).
Przepis:
- około 1,5 kg kości szpikowych (cielęcych, wołowych bądz wieprzowych),
- 4 kurze łapki
- 1 nóżka wieprzowa
- 8 ziaren pieprzu
- 4 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sólo himalajska/kłodawska do smaku
Kości porąbać na mniejsze kawałki aby jak najwięcej szpiku wydobyło się podczas gotowania. Gotować na bardzo małym garnku (5 l) zalanym do pełna, pod przykryciem. Gotować około 4 godziny. Po ugotowaniu obskrobać mięso z kości i wrzucić do wywaru. Można dodać włoszczyznę i gotować jeszcze okołó 20 min.
Odstawić do wystygnięcia. Wystudzony wywar będzie miał konsystencję galarety. Poporcjować po 150 ml i zamrozić. Jeśli wolicie przechowywać w lodówce pamiętajcie, że w przeciągu maksymalnie 3 dni trzeba go wypić.
Jedz więcej pokarmów bogatych w kolagen
Zachęcamy do jedzenia większej ilości produktów bogatych w kolagen. Należą do nich między innymi ścięgna wołowiny, galaretka z łapek drobiu, skrzydełka z kurczaka, gotowana golonka, ryba tołpyga ze skórą, pokarmy bogate w witaminę C, krzem i miedz.
Na obozie kondycyjnym Fox Boot Camp oczywiście często się pojawia zupka kolagenowa. Mamy nadzieję, że będzie okazja żebyście ją u nas spróbowali.